Europejskie Dni Dziedzictwa – Smaki Dziedzictwa
W dniu 27.09.2021r. mieszkanki internatu uczestniczyły w warsztatach kulinarnych, które odbyły się w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej. Prowadzącym był Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni Jarosław Uściński.
W części teoretycznej warsztatów przedstawiono znaczenie produktów lokalnych, regionalnych i tradycyjnych dla rozwoju regionu, rozwoju lokalnej turystyki i agroturystyki.
W części praktycznej naszym zadaniem było przygotowanie niecodziennej przystawki z ryb – sałatki warzywnej z wędzonym pstrągiem, twarogiem, żurawiną z dodatkiem dressingu miodowo – musztardowego. Potrawa miała zachwycać smakiem i estetyką podania. Zadanie wykonałyśmy w 100% z czego byłyśmy bardzo zadowolone i dumne.
Odkrywanie nowych smaków z pomocą niecodziennej kombinacji składników, które znamy i wykorzystujemy na co dzień sprawia, że nasza, może czasem monotonna kuchnia może się zmienić i wzbudzać zachwyt.
Poznałyśmy wiele tajników kulinarnych, spróbowałyśmy różnych potraw z regionalnej kuchni i świetnie się przy tym bawiłyśmy.
Uczestniczki warsztatów